2016. október 15., szombat

Gondolattérkép

Bevallom őszintén többször csináltam már gondolattérképet, de ennek ellenére igen csak meggyűlt a bajom az eheti házi feladattal.

Az elkészült térkép megtekinthető az alábbi linken: https://www.mindomo.com/hu/mindmap/sample-mind-map-3c717b809ab846c0b267f8c82825fa04

Az előre kitalált témámnak (Fontosabb síkidomok összefoglaló táblája) az általam még sosem használt, mindomo.com oldalon álltam neki. Az oldal használatához egy gyors regisztrációra volt szükség, melyet a megerősítés után egy felhasználó választás (tanár, diák, személyes), majd egy kezdők számára nagyon is rémisztő, kaotikus szerkesztő felület követett. Utólag persze kiderült, hogy ez a bonyolult háló rendszer csak segédleteket tartalmazott az oldal kezelésének elsajátítása véget, és a második gondolattérképtől már üres felület fogadja a felhasználót. 

Egy 15-20 perces esetlenkedés, és bolyongás után kezdtem ráérezni a dologra. Megtaláltam a különböző témákat, rájöttem, hogyan kell más-más szinteket létrehozni, vázlatszerűen ikonokat számozni, stb… És végül elkészült a művem is: 


Összességében a gondolattérképet egy nagyon jó dolognak tartom. Igazán hasznos tud lenni egy csomó iskolai/órai helyzetben, úgy mint: új téma bevezetésénél, projekteken való gondolkodásnál, esetleg egy nagyobb anyagrész összefoglalásánál, iskolai/osztály programon való ötletelésnél stb…  Ennek ellenére szívesebben használnék erre más oldalakat. Például a személyes kedvencem a Coogle. Ennek használatához elegendő egy gmail fiók létrehozása (általában az emberek nagy része rendelkezik már vele). A szerkesztési felülete érthető és kezdők számára is könnyen kezelhető. Emellett létrehozhatunk vele online, közösen szerkeszthető térképeket is, melynél minden felhasználó szerkesztése külön-külön nyomon követhető.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése